torsdag 9 juni 2011
Mer kött
Jag vet, vi äter en hel del kött. Med det är ju så gott att grilla kött, och det är kul att prova olika bitar och metoder. Ikväll blev det en underbart fin bit hängmörad biff från Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen. Bästa stället att handla kött på i Stockholm.
Viktigast av allt är att grilla på en relativt låg temperatur och sedan att låta köttet vila minst en kvart innan man skär upp det tvärs över fibrerna så att det inte blir segt. Om man har en liten grill och har svårt att få låg temperatur som vid indirekt grillning kan man istället först grilla på köttet och ge det en fin yta och god grillsmak, och sedan steka klart det i ugnen på låg temperatur.
Till den helgrillade biffen sallad och chimichurri, mitt favorit-grilltillbehör, recept nedan.
Min Chimichurri:
1 grön paprika
3 mogna tomater, urkärnade
En rejäl knippa bladpersilja
Några kvistar korianderblad
1 röd chili, urkärnad
1 bananschalottenlök
Torkade chiliflakes efter smak
4 tsk torkad oregano
Lite äppelcidervinäger
Rejält med god olivolja
Salt och svartpeppar
Tärna paprika och tomat fint, finhacka lök, chili och örter. Blanda allt med torkade de torkade kryddorna (jag gillar min chimichurri rätt spicy och har i rejält med chiliflakes). Smaka av med lite vinäger för bra syra samt salt och peppar och häll slutligen på olivolja så att det blir en bra lite halvsåsig konsistens. När den får stå ett tag kommer saltet att dra ur vätska ur grönsakerna och det kommer att bli ännu lite blötare. Underbart gott till allt grillat!
Etiketter:
hängmörad biff grilla chimichurri
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar